Ó, ió, ció, kommunikáció!!

14492587_193391721086149_8640002080157418266_n

Ebben a bejegyzésemben nem a meglétéről, hanem annak a minőségéről fogok írni.
Legyen a példa hozzá egy párkapcsolaton belüli kommunikáció fejlődése és hanyatlása, mert úgy gondolom ,hogy ezzel mindenki tud azonosulni kortól és nemtől függetlenül.

Első fázis: a bátortalan kommunikáció

– mivel még csak az ismerkedés ingoványos talaján mozgunk, így kínosan ügyelünk arra, hogy mit és hogyan mondunk. Gondolatban gyorsan lepörgetjük, hogy ha ezt vagy azt fogom mondani, vajon mi lesz rá a reakció: tetszik majd amit mondtam, esetleg megbánthatom, ez túl őszinte lenne most ide, stb….? Háttérbe szorítjuk a valódi gondolatainkat, mert a cél az, hogy a jó oldalunkat ismerjék meg először.

Második fázis: a mindent bele kommunikáció

– stabil és kiegyensúlyozott már a párkapcsolatunk, így bátran elmondhatunk mindent. Szívesen mesélünk magunkról, szívesen hallgatjuk meg a másik fél mondandóját, egyre több közös téma akad, figyelünk és figyelnek ránk, nincs akadály a kommunikációban.

Harmadik fázis: a punnyadt kommunikáció

– ami a párkapcsolat minőségét illeti a helyzet változatlan. Azonban a kommunikáció leginkább már a megszokásokra épül. Szokásos kérdések, szokásos válaszok. Már nem fejtjük ki olyan pontosan és mélyen a mondanivalónkat, mint annak idején. Egyre rövidebb mondatokat használunk, egyre rövidebb az idő amit kommunikációval töltünk. Valahogy úgy érezzük, hogy ismerjük már annyira a másikat, hogy nem kell kérdeznünk, hiszen úgyis tudunk már mindent róla. Tipikus kérdés ebben a fázisban a “És milyen napod volt ma Drágám?”

Negyedik fázis: a halott kommunikáció

– “Azért nem kérdezem meg, mert úgyis azt fogja mondani hogy, én meg arra azt fogom válaszolni hogy, mire ő azt mondja amire én azt mondom. Inkább lefekszem aludni.”
Lejátszuk fejben az egészet előre, és a végén meg sem szólalunk. Ismerős ugye?

Ugyanazokról az emberekről van szó mind a négy fázisban, mégis más lett a kommunikáció minősége.

A coaching során lehetőség nyílik a saját kommunikációnk fejlesztésére, megtanulható az erőszakmentes kommunikáció, az értő figyelem, aminek az eredménye egy nagyon rövid időn belül jelentkező pozitív visszaigazolás a környezetünk részéről.

About the author: andris

Leave a Reply

Your email address will not be published.