Dönt/és?

dontesMindenki döntse el saját maga, hogy mit akar észrevenni benne, a fekete felhőket, a napfényt, a végtelennek látszó utat vagy……?

Egyre többször hallom mostanában a következő mondatokat:

Így jártam, ilyen az élet….
Ez van, ezt kell szeretni….
Nem tehetek róla, nem én akartam így….

…és lehetne folytatni a végtelenségig a hasonló mondatokat.

Sokan gondolják úgy, hogy az életük egy része nem a döntéseik eredménye, hanem a véletlenek furcsa egybeesésének különös egyvelege.
Azonban ha egy kicsit jobban megfigyeljük az adott szituációt, észrevehetjük hogy minden a Mi magunk saját döntésének következménye.

Fontosnak tartom kiemelni a következmény szót, mert nincs jó vagy rossz döntés, csak döntés van.
A kérdés az, hogy a döntésünk következménye egy pozitív élményt eredményez-e, vagy esetleg egy nehezebb élethelyzettel, elakadással szembesít majd.
A pozitív élmény mindenki számára elfogadható, értelmezhető, azonosulni lehet vele.
Az elakadás azonban már korántsem ilyen egyszerűen megélhető állapot. Ilyenkor a negatív impulzus hatása aktíválja bennünk az elfogadás állapotát, majd a küzdelem feladását, végül úgy érezzük hogy tehetetlenek vagyunk ebben a helyzetben.

Pedig ugyanúgy rendelkezünk azokkal az erőforrásokkal, tudással, személyiségjegyekkel, kapcsolatokkal és információkkal, mint amikor sikereket érünk el!
Minden adott számunkra ahhoz, hogy megoldhassuk az elakadásunkat!

Az elakadás okainak feltárásához, megértéséhez és feloldásához nyújt segítséget a Coaching, ami egy célirányos megoldásközpontú empátiára építő folyamat, ahol a Coach rendszerezi, struktúrálja az Ügyfél gondolatait, és segít a saját megoldórendszer kialakításában.

About the author: andris

Leave a Reply

Your email address will not be published.