A “nagy” játszótér

jatszoterSokan kérdezik tőlem: mit is csinál valójában egy Coach?
Régóta gondolkodom rajta, hogy hogyan tudnám elmagyarázni úgy, hogy mindenki számára egyértelmű és jól érthető legyen. Remélem a mostani írás megadja a választ a kérdésre.

Gondoljunk úgy az életünkre, mint egy játszótérre.
Szüleinktől kapjuk az alapot hozzá, ők kerítik először körbe, ők adják hozzá a játékokat, ők fektetik le elsőként a szabályokat. Ahogy öregszünk, úgy változik a játszóterünk is: új szabályok, új játékok, máshova kerülnek a kerítések, de ezek a változások még mindig szülői kontroll alatt történnek.
Aztán eljön a pillanat amikor a játszóterünket mi magunk kezdjük el formálni, alakítani.
Olyanná tesszük ami nekünk tetszik, amit szeretünk, ahol jól érezzük magunkat, most már mi határozzuk meg a szabályokat is hozzá.
Ez egészen addig így is van, amíg valami külső vagy belső behatás nem éri a játszóterünket.
Ilyenkor érezzük hogy még mindig jó a játszótér, de valamiért mégsem az igazi, mégsem olyan, mint amilyen eddig volt.

És hogy mit is csinál valójában egy Coach?
Beengedik a játszótérre, engedik hogy körbenézzen, elmesélik neki, hogy milyen is valójában ez a játszótér, hogy milyen élmények fűződnek az ott található játékokhoz.
Az információk birtokában a Coach elkezd kérdezni.
Pusztán a tényekre hagyatkozik, nem viszi bele a saját játszóterének tapasztalatait, élményeit, nem ítélkezik, nem ad tanácsot.

Kérdez: miért ilyen magas a kerítés, miért azok a játékok vannak ott, mit adnak neki ezek a játékok, szereti-e mindegyiket, milyen játékra vágyik még, van-e amelyiket lecserélné, aktuálisak-e még a szabályok, és még számtalan kérdés jöhet hozzá.

Kérdez, hogy a játszótér tulajdonosa elkezdje másképp figyelni a játszóterét, hogy észrevegye mindazt amit eddig nem látott, vagy nem akart meglátni.
Kérdez, hogy a tulajdonos újra megtalálja magában az erőt hogy olyan lehessen megint a játszótere, mint ahogy azt annak idején létrehozta:

Ami Tetszik neki
Amit Szeret
Ahol Elég jól érzi magát

About the author: andris

Leave a Reply

Your email address will not be published.